Το Δοξάτο είναι μια σημαντική ιστορική κωμόπολη με πληθυσμό 3739 (βάση της απογραφής του 2011) κατοίκους.  Γνωστό ως καπνοπαραγωγικό χωριό. Παλαιότερα ονομαζόταν «Δόκαλον» και στη συνέχεια Δοξάτο (στα παραδοσιακά Μακεδονικά σπίτια δοξάτο ήταν το ευρύχωρο δωμάτιο του πρώτου ορόφου με ωραία θέα), λόγω της θέσης του στον ευρύ κάμπο.

Το Δοξάτο ονομάστηκε «Ηρωϊκή και Μαρτυρική Πόλη» λόγω των θυμάτων που υπήρξαν από τα βουλγαρικά στρατεύματα κατοχής ( Τον Ιούνιο του 1913 και το Σεπτέμβριο του 1941).

Στους Ντόπιους κατοίκους του Δοξάτου προστέθηκαν Ηπειρώτες, κάτοικοι από την Καστοριά και την Χαλκιδική καθώς και πρόσφυγες από την Θράκη, την Μικρά Ασία και τον Πόντο.

Αξιοσημείωτο είναι το Δοξάτο ως οικισμός λόγω της αρχιτεκτονικής των κτιρίων του με τις παλαιές οικίες, τα δύο καπνομάγαζα, την παλιά εκκλησία του Αγίου Αθανασίου και τέλος το Δημοτικό Σχολείο που χτίστηκε με πρωτοβουλία του τότε Μητροπολίτη Δράμας Χρυσοστόμου.

Το Δοξάτο φημίζεται για τις ιπποδρομίες του. Είναι ένα πανάρχαιο έθιμο που επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο τη 2α Μαϊου, ημέρα της εορτής του Αγίου Αθανασίου και πανήγυρης του Δοξάτου και έχουν συνδεθεί με τους απελευθερωτικούς αγώνες της περιοχής.