Η τέως κοινότητα Καλαμώνα είχε συσταθεί με Βασιλικό Διάταγμα της 22/05/1947, προήλθε από την κοινότητα του Αγίου Αθανασίου. Το Δημοτικό Διαμέρισμα του Καλαμώνα βρίσκεται στο Νοτιοανατολικό τμήμα του Δήμου Καλαμπακίου. Στην τελευταία απογραφή καταγράφηκαν 597 κάτοικοι.

Ο Καλαμώνας, με την ανταλλαγή των πληθυσμών, πρωτοκατοικήθηκε από προσφυγικές οικογένειες, οι οποίες κατάγονταν : α) από τα χωριά Πράσαρη, Μέλικλη, Κουλάκ Καγιά, Κους Καγιά και Γιατμούς της Κερασούντας, β) από το χωριό Τσαρσαμπάς της Σαμψούντας, γ) από το χωριό Χοτζόων της περιοχής Κάβζας, δ) από χωριά της περιοχής Σάντας, ε) από Κρασνοντάρ της περιοχής Κουμπάν της Νότιας Ρωσίας, στ) από την Αρκαδιούπολη (Λουλέ Μπουργάζ) της Ανατολικής Θράκης και ζ) από χωριά της Ανατολικής Ρωμυλίας. Αργότερα ήρθαν και λίγες οικογένειες από την κωμόπολη Άργος Ορεστικό και τα χωριά Λακκώματα και Πορεία του νομού Καστοριάς.

Από δύο επιγραφές των ρωμαϊκών χρόνων με ελληνικά γράμματα και τρία κυανόκρανα της ίδιας εποχής που βρέθηκαν στον Καλαμώνα εικάζεται ότι υπήρχε Ρωμαϊκή κώμη.

Στον Δ.Δ. Καλαμώνα από το 1982 λειτουργεί ο Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος, που με την συνδρομή του γιορτάζεται κάθε χρόνο η γιορτή του Αγίου Πνεύματος στην οποία αναβιώνει το παρακάτω έθιμο :

Κεσκέκ με κοσάρες
Το έθιμο έχει της ρίζες του στον Πόντο. Το κεσκέκ είναι ένα παραδοσιακό Ποντιακό φαγητό το οποίο μοιράζεται στους παρευρισκομένους στον Ιερό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας της εορτής του Αγίου Πνεύματος. Παρασκευάζεται με χωριάτικη κότα χωρίς κόκαλα, αποφλοιωμένο σιτάρι και αγνό βούτυρο.

Γιορτή Αγίου Πνεύματος
Με διήμερες πανηγυρικές εκδηλώσεις στις 11 και 12 Ιουνίου τιμάται η γιορτή του Αγίου Πνεύματος στο Δ.Δ. του Καλαμώνα. Την παραμονή της εορτής τελείται Μέγας εσπερινός στον Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και ακολουθεί περιφορά της εικόνας. Οι εκδηλώσεις συνεχίζονται με λαογραφική έκθεση και παραδοσιακούς χορούς από τους Πολιτιστικούς Συλλόγους του Δήμου Καλαμπακίου και της ευρύτερης περιοχής. Ακολουθεί Ποντιακό γλέντι με την συμμετοχή του κόσμου. Ανήμερα της εορτής το πρωί τελείται Θεία Λειτουργία στο Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου