Η τέως κοινότητα Νεροφράκτη είχε συσταθεί με το Διάταγμα της 29/01/1934 και προήλθε από την κοινότητα Καλαμπακίου. Ο Νεροφράκτης βρίσκεται στο Δυτικό τμήμα του Δήμου Καλαμπακίου. Στην τελευταία απογραφή βρέθηκε να κατοικούν 584 κάτοικοι.
Στον Νεροφράκτη με την ανταλλαγή των πληθυσμών εγκαταστάθηκαν προσφυγικές οικογένειες προερχόμενες από τα χωριά Κιουρτλή και Χάσκιο της περιοχής Κεσσάνης και Λουλέ – Μπουργάζ της περιοχής 40 εκκλησιών της Ανατολικής Θράκης.
Από το 1982 ιδρύθηκε και λειτουργεί ο Λαογραφικός Σύλλογος Θρακιωτών Νεροφράκτη που σκοπό έχει την πνευματική, ηθική, καλλιτεχνική και γενικά η πολιτιστική καλλιέργεια των μελών του, την μορφωτική και πολιτιστική εξύψωση των κατοίκων και την ανάπτυξη κάθε πνευματικής – πολιτιστικής προσπάθειας. Στο Νεροφράκτη αναβιώνουν τα παρακάτω έθιμα :
Το φαγητό της Μπάμπως
Το έθιμο έχει τις ρίζες του στην Ανατολική Θράκη. Κάθε χρόνο την δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων, τα μέλη του λαογραφικού συλλόγου συγκεντρώνονται στην κεντρική πλατεία του χωριού για να φτιάξουν το φαγητό της Μπάμπως. Το φαγητό αυτό γίνεται από χοιρινά έντερα γεμισμένα με πλιγούρι και κομμάτια από μοσχαρίσιο συκώτι. Κατόπιν μοιράζεται σε όλους του παρευρισκομένους για το καλό την επόμενης χρονιάς.
Γιορτή Αγίου Μωκίου
Ο Άγιος Μώκιος μαρτύρησε στην αρχαία Πέρινθο σημερινή Ηράκλεια της Ανατολικής Θράκης και η εορτή του μεταφέρθηκε από το χωρίο Λευκάσιο της επαρχίας των Μαλγάρων. Το 1913 οι Τούρκοι κάψανε και λεηλάτησαν το χωρίο Λευκάσιο και μαζί με αυτό καταστρέψανε και το ναό του Αγίου Μωκίου. Το μοναδικό αντικείμενο που διασώθηκε και μεταφέρθηκε στο χωριό Νεροφράκτη είναι η εικόνα του Αγίου που φέρει έντονα τα σημάδια της βεβήλωσης (τρύπες από τις σφαίρες των Τούρκων και στο κάτω μέρος της εικόνας τα σημάδια της φωτιάς). Στις 11 Μαΐου κάθε χρόνο γιορτάζεται η γιορτή του Αγίου Μωκίου ο οποίος θεωρείται προστάτης των Θρακιωτών και των γεωργών. Την παραμονή της εορτής μετά των Πανηγυρικό Εσπερινό γίνεται η περιφορά της εικόνας του Αγίου Μωκίου με την συνοδεία της φιλαρμονικής του Δήμου. Ακολουθούν παραδοσιακοί χοροί και εκδηλώσεις από τους Πολιτιστικούς Συλλόγους του Δήμου.
Γιορτή της Αναλήψεως του Κυρίου
Η μεγάλη πανήγυρης του χωριού η οποία γιορτάζεται δύο μέρες. Την παραμονή της εορτής τελείται Μέγας Εσπερινός στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου, ακολουθεί περιφορά της εικόνας της Αναλήψεως του Κυρίου και κατόπιν ακολουθούν παραδοσιακοί χοροί από του πολιτιστικούς συλλόγους του Δήμου Καλαμπακίου και της ευρύτερης περιοχής. Ανήμερα της εορτής γίνεται η καθιερωμένη Θεία Λειτουργία και το πρόγραμμα συνεχίζεται με παραδοσιακούς χορούς από τους Πολιτιστικούς Συλλόγους της ευρύτερης περιοχής.