Η τέως κοινότητα Αγίας Παρασκευής είχε συσταθεί με Βασιλικό Διάταγμα της 17/04/1936. Η αρχική ονομασία του χωρίου ήταν Βοδόβιστα που μετονομάστηκε σε Βαλτόχωρο ή Βαλτοχώρι με το Διάταγμα της 01/04/1927, αργότερα ο οικισμός και η κοινότητα μετονομαστήκαν σε κοινότητα Αγίας Παρασκευής με το Βασιλικό Διάταγμα της 20/09/1955. Βρίσκεται στο Νότιο τμήμα του Δήμου Καλαμπακίου. Στην τελευταία απογραφή καταγράφηκαν 454 κάτοικοι.

Η Αγία Παρασκευή κατοικείται από προσφυγικές οικογένειες, οι οποίες προέρχονται από πόλεις και χωριά της Ανατολικής Θράκης :

  • Σαράντα εκκλησιές και τα χωριά της περιοχής τους : Γέννα, Σκεπαστό, Σαμάκοβο κ.ά.
  • από Κεσσάνη και το χωριό της περιοχής της : Αχούρια,
  • από Ανδριανούπολη και το χωριό της : Τρούλια και
  • από τα χωριά : Σιδηροχώρι, Ιμβράσο.

Επίσης, εγκαταστάθηκαν με μεταδημότευση, το 1940 από την κοινότητα Θόλου μια οικογένεια, πρώην προσφυγική από τα Φάρασα της Καππαδοκίας, και το 1956, από την κοινότητα Κουδουνίων μια οικογένεια ποντιακής καταγωγής.

Στο Δ.Δ. υπάρχει ο Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Αγίας Παρασκευής «Ορφέας», ο οποίος ιδρύθηκε το 1983 με σκοπό μέσα από την διατήρηση της παράδοσης να διατηρηθεί και να ανυψωθεί το πολιτιστικό επίπεδο των κατοίκων του χωριού. Το έθιμο που υπάρχει στην Αγία Παρασκευή είναι :

Αϊ Γιάννης ο Κλήδονας

Γίνεται στης 24 Ιουνίου στο προαύλιο χώρο του Δημοτικού Σχολείου της Αγίας Παρασκευής, ή στην κεντρική πλατεία του Διαμερίσματος. Χρονολογείται από το 1924 και αποτελεί λαϊκή μαντική διαδικασία, από τις πιο τελετουργικές όλων των παραδόσεων του τόπου μας, σύμφωνα με την οποία αποκαλύπτεται στις άγαμες κοπέλες η ταυτότητα του μελλοντικού τους συζύγου και έχει τις ρίζες του στην αρχαιότητα.

Την εποχή του Ομήρου, «Κληδών» ονομαζόταν ο προγνωστικός ήχος και κατ΄ επέκταση το άκουσμα οιωνισμού ή προφητείας, ο συνδυασμός τυχαίων και ασυνάρτητων λέξεων ή πράξεων κατά την διάρκεια μαντικής τελετής, στον οποίο αποδιδόταν προφητική σημασία. Στη νεοελληνική αντίληψη το έθιμο αυτό εξελίχθηκε σε μια όμορφη και ενδιαφέρουσα ιεροτελεστία, περισώζοντας τους ερωτικούς χρησμούς, την ημέρα του Αϊ –Γιαννιού, στις 24 Ιουνίου. Κατά την παράδοση,ο Κλήδονας γίνεται με αμίλητο (άκριτο, βουβό, άλαλο) νερό που φέρνει από την πηγή ένα κορίτσι πρωτότοκο και αμφιθαλές. Την παραμονή του Αϊ Γιαννιού , βάζουν το νερό σε ένα πήλινο δοχείο, τη «γραγούδα» και μέσα ρίχνει καθένας που συμμετέχει , ένα ριζικάρι (ριζικό= τύχη) ή κληδονικό , ένα προσωπικό αντικείμενο (δαχτυλίδι κ.λ.π.) ή ένα φρούτο με κάποιο χαρακτηριστικό σημάδι πάνω του για να ξέρουν σε ποιόν ανήκει. Σκεπάζουν μετά τον κλήδονα με κόκκινο πανί και βάζουν πάνω μια κλειδαριά, τάχα πως τον κλειδώνουν.

«Κλειδώνουμε τον κλήδονα με τ’ Αγιαννιού τη χάρη

κι όποια ‘ χει καλό ριζικό να δώσει να τον πάρει»

Τον βγάζουν έπειτα στην ύπαιθρο να μείνει όλη τη νύχτα για να δεχθεί τη μαγική επήρεια των άστρων. Οι κοπέλες επιστρέφουν ύστερα στα σπίτια τους. Λέγεται ότι τη νύχτα αυτή θα δούν στα όνειρά τους τον μελλοντικό τους σύζυγο. Ανήμερα του Αϊ- Γιαννιού αλλά πρίν βγεί ο ήλιος , φέρνουν τον κλήδονα μέσα στο σπίτι κα το απόγευμα μαζεύονται όλοι γύρω του ενώ ένα μικρό κορίτσι, πρωτότοκο πάλι και αμφιθαλές, αρχίζει να βγάζει τα ριζικάρια από το νερό, που αντιστοιχούν στο «ριζικό» κάθε κοπέλας , αφού πρώτα η ομήγυρη τραγουδήσει ένα δίστιχο, ευχετικό, επαινετικό, αλληγορικό,σατιρικό.

«Ανοίγουμε τον κλήδονα με τ’ Αϊ-Γιαννιού τη χάρη

και όποια έχει καλό ριζικό σήμερα να το πάρει»

Καθώς βασιλεύει ο ήλιος κάθε κοπέλα γεμίζει το στόμα της με μια γουλιά αμίλητο νερό, στέκεται μπροστά στο παράθυρο και περιμένει μέχρι ν’ ακούσει το πρώτο ανδρικό όνομα . Αυτό πιστεύεται πως θα είναι και το όνομα του άνδρα που θα παντρευτεί. Στο έθιμο συμμετέχουν τριάντα (30) άτομα του Πολιτιστικού Συλλόγου.

 

Γιορτή της Αγίας Παρασκευής

Κάθε χρόνο στης 26 Ιουλίου γιορτάζεται η μνήμη της πολιούχου του χωριού Μεγαλομάρτυρος Αγίας Παρασκευής. Την παραμονή της εορτής το απόγευμα μετά τον Μέγα Πανηγυρικό εσπερινό στον Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής γίνεται η περιφορά της εικόνας. Κατόπιν παρουσιάζονται παραδοσιακοί χοροί από τους πολιτιστικούς συλλόγους του Δήμου. Ακολουθεί λαϊκό γλέντι στην πλατεία του χωριού. Ανήμερα της εορτής το πρωί γίνεται πανηγυρική Θεία Λειτουργία και το απόγευμα συνεχίζονται οι παραδοσιακοί χοροί από τους Πολιτιστικούς Συλλόγους.