Η ονομασία του χωρίου παρέμεινε Κύργια, το οποίο προέρχεται από το τουρκικό ‘’KIR’’ που σημαίνει ξερός τόπος, λόγο της κύριας παραγωγή της περιοχής που ήταν ο καπνός και ήταν τα καλύτερα καπνά της Ελλάδας πολύ γνωστά στο εξωτερικό με τον όρο «Κυρ-Μπασμά». Στην περιοχή, οι παραγωγοί στράφηκαν σε νέες καλλιέργειες και δραστηριότητες και στη δεκαετία του ΄90 αναζωπυρώθηκε το ενδιαφέρον για τις γνωστές καλλιέργειες της αμπέλου και της ελιάς. Κοντά στους παραγωγούς του τσίπουρου, εμφανίστηκαν δυναμικοί παραγωγοί κρασιού με τη δημιουργία μεγάλου οινοποιείου. Επίσης, η μικρασιάτικη παράδοση στην παραγωγή χαλβά συνεχίζεται ακόμη και σήμερα και παράγεται ο γνωστός «Χαλβάς Κυργίων». Το 1998 με το Νόμο Καποδίστρια τα Κύργια συνενώθηκαν στο σημερινό ενιαίο Δήμο Δοξάτου. Στο Διαμέρισμα των Κυργίων ανήκει o οικισμός Βαθύσπηλο που αποτελεί την έδρα του Δήμου Δοξάτου. Σήμερα ο πληθυσμός του Δ.Δ. Κυργίων ανέρχεται στους 1958 κατοίκους.
Η Δημοτική Ενότητα των Κυργίων έχει σήμερα 2471 κατοίκους (βάση της απογραφής του 2011) και αποτελείται από τους εξής οικισμούς:
- Βαθύσπηλο (243 κάτοικοι)
- Βαθυχώρι (275 κάτοικοι)
- Ευρύπεδο (186 κάτοικοι)
- Κύργια (1714 κάτοικοι)
- Υψηλόν (53 κάτοικοι)
Ο φιλόλογος-συγγραφέας Εμμανουηλίδης Νίκος έγραψε για το αγαπημένο του χωριό τα Κύργια, το βιβλίο «ΤΑ ΚΥΡΓΙΑ, προσφυγικό κεφαλοχώρι της Δράμας, τα αρχαία Κρίφλα» το οποίο οφείλει να διαβάσει κάθε κυργιώτης. Ένα βιβλίο με πολύτιμες πληροφορίες,»πιάνει» το νόημα της ιστορίας των Κυργίων από την αρχαιότητα και το φέρνει έως το τέλος του 20ου αιώνα.